pátek 14. srpna 2009

Chiang Rai, Golden Triangle a Bamboo trip.

P8112412 Autobusové nádraží v Chiang Rai je zase daleko od centra, už nás to ani nepřekvapuje bereme tuk tuk a jdeme se ubytovat.Vybíráme co nejlevnější ubytování a tak pokoj nestojí za moc, ale co chceme tu spát jen jednu noc, tak to moc neřešíme. Co ale řešíme je náš trip k horským kmenům Akha a Lahu. Zkoušíme několik “cestovek” nabízejících několik variant, od jednodenních výletů až k několika denním pochodům po místních kopcích pokrytých bujnou vegetací.  My chceme absolovovat dvoudenní trip s jízdou na slonu a přespáním v horské vesnici. Jelikož rozhodování bylo těžké,  tak si na příští den plánujeme výlet na skůtru k hranicím s Barmou a Laosem a posouváme trip o den dále. Další den si tedy půjčujeme skůtra a vydáváme se na stokilometrový trip ke Golden triangle, navštěvujeme Opium muzeum. Chceme do Barmy (nyní Myammar) ale poplatek za výza platit nechceme a tak nakonec zůstáváme v jen v Thajsku. Cestou nazpátek nás nakonec dostihne období dešťů a tak parkujeme skůtra za vodní smrště a schováváme se na hodinu pod přístřešek spolu s dalšími lidmi.

Na dvoudenní trip u nás nakonec zvítězil vysmátý Tony z Tony Smile Travel s nabídkou tripu s místním průvodcem, ukázkou vaření na ohni s bambusem, dvou hodinovou jízdou na slonu a jízdou na člunu. První den tedy jedeme hodinu člunem proti proudu řeky Maekok, ke slonímu stanovišti a odtud na hřbetu slona dvě hodiny jízdy do další vesnice. Slona máme krásného a poslušného a tak mu dvakrát kupujeme banány které mu opravdu chutnají. Překvapuje nás co takový slon dokáže vyjít, ale hlavně s jakou ladností dokáže překračovat  obrovské kameny v korytu potoka a na jak úzké cestičky se dokáže vejít. Prostě zážitek. Nás poté čeká pochod do Akha vesnice, která vás přivítá mrtvým psem přivázaným k bráně, chránícím tak vesnici před zlými duchy. Muži a ženy tu žijí odděleně a jak spolu mají děti se nám nepodařilo zjistit. Po jídle (vynikajícím) pochodujeme dál do Lahu vesnice, která už nemá tak striktní pravidla a kde   spíme  přímo u Jaha (našeho Lahu průvodce). Je znát že je to už dost byznys, ale přesto si návštěvu ve vesnici užíváme i přes početnou bandu Italů ve vedlejším bambusovém domě. Lidé ve vesnici žijí dost jednoduchý život, ale vypadají spokojeně a tak vám na mysli vytanou myšlenky za čem se to vlastně v našem světě honíme. Jahu pracuje jako průvodce a také obdělává své rýžové políčko, zatím co jeho žena tká látky pro turisty. Jejich dcera si tu hraje na pavlači s brouky kterí Jaha našel cestou, včetně velké larvy na které si nakonec pochutnávám já. Nás zaujalo, že dům ve kterém Jahu žije trval postavit jen dva dny, ale dva roky trvalo nashromáždit všechen materiál. Konstrukce je dřevěná, střecha s bambusovými rošty je pokrytá suchými trsy trávy. Podlaha je taky z bambusu a přímo v domě je hliněné ohniště. Jelikož Thajská vláda měla program, že každá vesnice musí mít eletriku, každý dům tu má svůj solární panel a tak tu mají i televizi, kterou ale za našeho pobytu nepustili :) Starají se tu o nás výtečně, jídlo je vynikající a tak máme síly na druhý den kdy je naplánu pochod nazpátek. Jahu nám cestou nazpátek vyrábí z bambusu bambusovou zbraň střílející bobule, což nás na dlouhou chvíli zabavuje. Jelikož je období dešťů nepřekvapí déšť a tak naše vaření na bambusu se musí odložit a koupání ve vodopádu zrušit. Nakonec si pod přístřeškem děláme bambusový oběd, máme bambusové misky, s bambusovými hrníčky. Voda na čaj a nudle se vaří v bambusu na bambusovém ohni, prostě bambus je nejlepší! Po obědě pokračujeme přes kopce do cílové vesnice, odkud už jedeme autem nazpátek do Chiang Rai. Celý trip jsme si nádherně užili a tak můžeme Tonyho vřele doporučit. Tony nás potom ještě odváží na autobus, takže máme o starost méně a navečer nasedáme do autobusu směr Bangkok, odkud máme namířeno na jih do Krabi, vyhlášené destinace pro lezce z celého světa.

Práce na rýžovém poli.P8112335

Golden triangle. Vpravo Laos, vlevo Myammar a stojíme v Thajsku. P8112425 Období dešťů? Super!P8112456 Slon umí překvapit.P8122492

Typický bambusový dům.P8132774

Akha dítě.P8122569

Náš průvodce Jaha, mistr s bambusem a tuhle larvu jsem pak jedl já.P8122589

Nový Lahu vesničani.P8132675

Zapomeňte na porcelán. Bambusový set je nejlepší.P8132751

2 komentáře:

zMatka řekl(a)...

1. Chci slona.
2. Chci dům z bambusu.
3. Chci bambusovou zbraň z bambusu (těžko můžu chtít jinou bambusovou zbraň, že).
4. No dobře, tak aspoň bamusový hrníček.
5. No dobře, tak si užijte lezení a potápění v Krabi a začněte se těšit na mléko a strdí :-)

Íček řekl(a)...

Bambusový hrníček můžeme splnit. :)