neděle 5. července 2009

Austrálie


Zdravíme z Austrálie, z kontinentu plného překvapení. 1. Července ráno jsme odletěli z Nového Zélandu do Brisbane, ze kterého jsme měli koupené letenky do Cairns. Přilítáme do Brisbane, jsme docela unavení a hlavně máme tepelný šok :) protože tady je hned o patnáct stupňů více. Na celním musíme vyndat všechny věci protože pán kontrolor se musí ujistit, že náš stan je opravdu čistý, taktéž jako naše obuv a co že to vezeme za dřevěnou věc. Takže naše krásně zabalená zavazadla vzala za své a tak strkáme některé věci do náhradní tašky. (děkujeme Marcele) Ale vše dobré, jsme oficiálně v Austrálii. Zjištujeme co a jak protože máme asi pět hodin na přestup. Autobus z mezinárodního terminálu na domácí terminál stojí 5 AUD, ale pokud jedete nejdříve do místního nákupního střediska máte cestu tam a nazpátek zadarmo. Jedeme si tedy koupit něco k jídlu. Dvě hodiny před odletem našeho letadla Jetstar do Cairns, zjišťujeme že já mám přes deset kilo nadváhu (Marťa prošla jen tak tak), což je 100 AUD navíc, což samozřejmě platit nechceme. Paní za přepážkou se nás ptá jestli si to chceme nějak přebalit, souhlasíme a jdeme opodál rvát naše věci do příručních zavazadel. Vracíme se na přepážku Jet staru a naštěstí nás odbavuje mladá slečna trošku zmatená a i přesto že mám stále nadváhu šest kilo, odbavuje moje zavazadla. Jdeme rychle pryč, aby si to náhodou nerozmyslela. Tím jak jsme přendávali věci se nám do příručního zavazadla dostali nůžky o které záhy přicházíme na vstupní kontrole, jak tam tak přehrabujem věci tak si mě odchytává pán na kontrolu jestli náhodou nemám v zavazadle stopy po výbušninách. Nejsem terorista takže už bez dalších problémů odlétáme do Cairns. Už dopředu máme zamluvené ubytování v JJ's backpaker, přijíždějí si pro nás na letiště a tak se nemusíme moc starat. Další den si zamlouváme dvoudenní šnorchlování na korálových útesech a podvodní foťák. Spíme na luxusním katamaranu, v místnosti pro tři, spolu s jedním sympatickým američanem. Jídlo máme v ceně, takže se nemusíme starat a můžeme vesele šnorchlovat. Několikrát měníme místa, takže člověk pořád vidí něco nového, ale i kdyby zůstal na jednom místě, stejně se to neokouká. Pod hladinou je tu živo, kromě profláknutých ryb jako je Nemo, tu uvidíte spoustu dalších, různobarevných ryb, korálu, mušlí, hvězdic a když máte štěstí jako my uvidíte i žraloka, mořskou želvu, nebo rejnoka. Můžete se i potápět, buď s instruktorem nebo pokud máte licenci tak sami, ale samozřejmě to něco stojí a tak si necháváme zajít chuť. Ale i to šnorchlování nás uchvacuje a tak jsme ve vodě skoro pořád. Samozřejmě jsme se trošku spálili a i druhý den na pevnině se s námi stále vše houpe. Už máme pujčené auto na příštích 21 dní, takže vyrážíme cestovat. Zatím...pa Ondra a Marťa (klokani nás čekají). Jo a koupil jsem si bumerang, tak se s ním musím ještě naučit :)




Posted by Picasa

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Jé! Jé! Věrná čtenářka (tedy spíš věrná komentátorka, čtenářů snad máte víc :-) děkuje za zprávy a podvodní fotky. Ten žralok nekousal? Želva trochu frnkla ze záběru, ale i tak je moc hezká. V dnešních zprávách mne ještě zaujalo, že Ondra na Zélandu přibral deset kilo a během 5 minut v Austrálii dokázal shodit čtyři. To je know-how k nezaplacení, doufám, že mi prozradíš, jak na to.
zM

Kostěj řekl(a)...

Už tě ten bumerang poslouchá, nebo to chce čas? :-)

Anonymní řekl(a)...

ČAU protinožci, pod vodou Vám to moc sluší, užívejte si teplíčko, protože tady je léto neléto - teploty kolem 14 stupňů. V Nise jsme se koupali 1x v dubnu a 1x v červenci. Tak se těšíme na další foto a zprávy.ML

Íček řekl(a)...

Ahoj vsichni, novy prispevek bude nebojte. Opustili jsme Cairns a destne pralesy a mirime dolu za zimou :) Bumerangem jeste nevladnu, takze to chce jeste cas.