pondělí 2. března 2009

Z Queenstownu až do Nelsonu

Už je to dva týdny co jsme naložili všechny věci z domu v Qt do našeho nového auta Peugeot (Mitsubishi L300), původně koupeného pro Martiny rodiče, aby si tu nemuseli za hodně peněz půjčovat vana. Legacy šlo z domu, ale my jsme zamáčkli slzu, přeci jenom jsme tvrďáci :) a vydali se na cesty. Trošku jsme polezli ve Wanace a po té zamířili na profláknuté západní pobřeží plné mušek, turistů a ledovců. Foxův ledovec a ledovec Franze Josefa se nám ukázali jen pod mrakem a tak náš dojem z ledovců zrovna valný nebyl. Je vidět že je to tu zaměřené hodně na turisty. ale kromě toho že se tu ledovce plazí do nízké nadmořské výšky, způsobené neustálým přísunem srážek z mraků narážejících do vrcholků místních hor, nic opravdu jiného než u ledovců v Evropě tu nehledejte. Takže rychle pryč, navštěvujeme Hokitiku, město plné obchodů s greenstone a náš původní plán na menší okružní cestu přes krásný Arthur's pass do Christchurche a zpět přes Hannmer springs vzhledem k počasí otáčíme a vyrážíme v opačném směru k Hannmer spring, toužebně očekávající koupání v horkých pramenech. Připojujeme se k cestovatelské dvojici Ondry a Valči a za neustálého pršení dorážíme do Hannmer spring, užíváme si koupačky v bazénech v teplotním rozmezí 25 až 42 stupňů, hrajeme minigolf a nastavujeme svá těla paprskům slunce. Celé městečko působí jako oáza a klidně bychom tu asi zůstali i déle. My ale jedem směr Christchurch trošku si zalézt a přes Arthur pass zase zamíříme na západní pobřeží. Zastavujeme se na Castle hill, boulderovském ráji, trošku lezeme a prolézáme mezi spoustou balvanů poházených po loukách. Prolezeme tu i nedalekou jeskyni (dlouhou přes 500 metrů) kterou tu vymlel a stále vymlívá místní potůček. Takže se v něm chtě nechtě musíte celoucestu brodit někdy i do výšky pasu. My jsme nic nepodcenili znovu máme jen jednu čelovku, já nasazuji sandále a i když to tak na fotce nevypadá pod mím oděvem se skrývá termoprádlo Devolt :) a tak se celá cesta dá v klidu projít i když nakonec rád vylezám na světlo a sundávám ledové ponožky. Přímo v Arthur passu se počasí zase horší a až na Punakaiki, kde naleznete Pancake rock a Westport, (slogan u silnice hlásicí "Pokud chcete vidět NZ jeďte do Westportu. Queenstown patří do Švýcarska) totální díru, prší a prší až do Nelsonu. Tady už je nádherně, včera jsme zkoukli šampionát v DH (o něm někdy příště) a dnes jsme si prošli město plné cvrkajících cikád. Teď nás čeká shánění práce a bydlení. Galerie z ledovce tady a všechny ostatní tady.

Náš nový drak.
Castle Hill.
Vždy připraven.V jeskyni.Pancake rocks.

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Ondro a Martino, zdravíme vás. Sledujeme vaše putování a jsme rádi, že jste o sobě opět dali vědět. Fotky jsou nádherné a zážitky vám závidíme. Stehlíci

Anonymní řekl(a)...

Ahojky, při pohledu na ty šutry se mi na ně okamžitě chce vylézt. A při pohledu na jeskyni zase do ní vlézt...(A vaším fárem se na Zélandu svézt :-)
Hodně štěstí při dalším přechodném usazování vám přeje
zMatka Domácí